Zinvolle activiteiten in de natuur voor deelnemers Odensehuis

Half augustus zijn de deelnemers van het Odensehuis uit Groningen weer aan de slag gegaan op borgterrein Borgweer in Wehe-den Hoorn. De mensen met (beginnend) geheugenverlies houden paden schoon, verwijderen opslag en doen snoeiwerk. De deelnemers dragen zo actief bij aan de groene leefomgeving en hebben een zinvolle activiteit in de natuur.

Het werkvoorzieningsschap Ability Groen zorgt voor beschikbaarheid van het nodige gereedschap en biedt schaft- en sanitaire-voorzieningen. Voor Staatsbosbeheer betekent dit extra capaciteit voor het beheer van Borgweer. De werkzaamheden zijn kleinschalig en arbeidsintensief.

Het Odensehuis Groningen is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Per week komen er gemiddeld 45 mensen. Het Odensehuis biedt de deelnemers activiteiten in en buiten het centrum aan. Uitjes, maar ook projecten in samenwerking met bv. Groninger Museum en Prins Claus Conservatorium.

In oktober 2014 is het Odensehuis Groningen een samenwerkingsproject gestart met Staatsbosbeheer onder de titel: 'Zagen en snoeien met Staatsbosbeheer'. Het borgterrein Borgweer is geadopteerd door het Odensehuis en elke donderdagmiddag buiten het broedseizoen gaat een groepje deelnemers groenwerkzaamheden verrichten in de open lucht.

De begeleider van het Odensehuis: “Onze deelnemers kunnen zelf kiezen welke activiteit ze willen doen. Buiten werken in de natuur is voor veel deelnemers een fijne activiteit. De lichamelijke inspanning is positief. De groep bestaat uit deelnemers en vrijwilligers van het Odensehuis. Iedereen levert een bijdrage die past bij de eigen mogelijkheden.”

 

 

Beheerder Marcel Jager van Staatsbosbeheer is zeer positief over de samenwerking: “Veel werkzaamheden zouden we ook met een machine kunnen doen, maar met handwerk kunnen we de oude structuren van het borgterrein beter beheren. Voor het beheer van onze terreinen werken wij veel samen met maatschappelijke organisaties. Ik ben er trots op dat we op Borgweer een zinvolle activiteit kunnen bieden aan deelnemers van het Odensehuis en daarmee ook onze eigen doelen kunnen realiseren. Een win-win situatie.”


 

Odensehuis Groningen

 

Molukkenstraat 200

 

9715 NZ Groningen

 

Contact: Marjolein Hoolsema

 

050 230 3252

 

06 4537 3932


 

 

© 2018 - Odensehuis Groningen | All rights reserved